Et fornuftig uttak?

Bukkejakta i Norge er godt i gang og flere bukker har blitt sendt inn i de evige jaktmarker. Det har vært noen spennende dager. Det å følge med på hvilke bukker som lurer seg unna, og hvilke bukker blir lurt er veldig spennende. Enkelte bukker har en skummel tendens til å bare forsvinne 10. august, noe jeg også ser nå de første dagene av bukkejakten, selv om det er lenge igjen av perioden. Noe av det mest interessante er å sammenligne bilder av bukken fra tidligere i sommer med når bukken er skutt. Er den større eller mindre enn vi trodde?

Vi ser på noen bilder.

Denne “gaffelbukken” har jeg fulgt siden midten av mars fra den hadde bastgevir i mars, til den ble skutt på premieredagen av bukkejakta. Har alltid hatt stor tro på at dette er en solid medaljebukk. Legg merke til den kraftige bunnen av geviret i bast. Etter bastfellingen (hårene på geviret) krympa bukkens gevir noe mer enn forventet, men bukken var fortsatt solid. Etter bukken ble skutt og jeg fikk studert og holdt i geviret føler jeg den krympa enda litt mer. I dette tilfellet ble jeg litt lurt av bilder og observasjoner før jakta, men bukken er uansett veldig flott! Bukken har fine “perlinger” på geviret, fine rosenkranser og høyde på geviret. Bukken vil tape noe poeng på masse og vekten i geviret. Bukken er nok litt “opp i åra”, og ingen ung bukk. Etter min mening et fornuftig uttak! 

Vi ser på en ny kapital bukk som ble lurt 10. august.

Denne bukken har jeg også fulgt siden den hadde bast på geviret i starten av april. I motsetning til den forrige bukken var den fortsatt svært stor etter å ha feid basten av geviret. Bukken forsvant to uker i starten av juni, og jeg fant han igjen på et annet revir. Der har han gått siden, helt til han ble skutt (på film) 10. august. En stor gullbukk, i sin beste alder. Et estetisk flott gevir, og et fantastisk individ som har fått ført sine gener videre i hele sommer. Denne bukken vil få mye poeng på utseende, høyde, vidde og vekt på geviret. Et flott uttak av en heldig jeger.

Vi tar en videre titt på fornuftige uttak.

Her ligger noen bilder av store kapitale bukker som mest sannsynlig har gjort en god innsats i sine revir. Bukkene ser ut til å ha god alder, med tanke på gevirets utseende og form. Den første bukken fallt på selveste premieremorgenen. Denne bukken har jeg også betraktet i sommer, men han har vært vanskelig å komme nær. Denne bukken har et abnormt gevir. Det vil si at geviret har fått en unormal form, noe som er sjeldent! Disse bukkene kan også se ut til å være like før de går på retur. Når bukken går på retur er bukken såpass gammel at geviret blir mindre. De to siste bukkene her har “mistet” framtaggene og har begynt å fått noe bakovervendte gevir, noe som ofte betyr at geviret er på retur. 

Her går vi nå straks inn i en ny periode av bukkejakta, og flere kapitale bukker lever farlig. Selv har jeg jaktet 3 dager og mange mange timer i mitt terreng uten å skyte i tillegg til å være med å filme andre jegere jakte bukk. Tålmodighet er en dyd, og plutselig løsner det. Fortsatt god jakt!

3 Kommentarer på “Et fornuftig uttak?

  1. Mange bra betrakninger Børge. Veldig bra skrevet.
    Det å følge bukker ila våren og sommeren er drit kult. Og hvis man finner de igjen 10 august, så er det jo bare magisk😍