Ung eller gammel bukk?

Det å bedømme bukkens alder i terrenget er ofte vanskelig, og flere ganger har kjennskap til individet reddet meg når det kommer til å tippe alder. Enkelte råbukker setter aldri opp store gevir, noe jeg viser eksempel på senere i innlegget. Da krever det at vi må studere bukkens uttrykk og atferd. Rosenkransene (bunn av geviret) på bukkens gevir er er ofte en god indikator på å vurdere alder. Med alderdommen blir kransene ofte bredere, lavere og mer hengende. Mitt inntrykk er at dette også kan gå veldig på retur når bukken blir opp mot syv år og eldre. Da har jeg sett at rosenkransen ofte forsvinner. Da er vi tilbake på å lese uttrykk og atferd. Tidligere i sommer møtte jeg en bukk som var svært stor i kroppen, og med et “slitent” uttrykk i ansiktet. Det speseielle med denne bukken var at han hadde to gevir formet som små baller/knotter. Etter geviret å bedømme kunne dette vært en god ettåring, men denne bukken jagde ei rågeit rundt og rundt i et lite skogsområde utenfor reviret til to store medaljebukker. Vi ser ofte at de virkelig gamle bukkene kan forsøke å hevde et lite revir utenfor de beste revirene. Uten å lykkes i å få bilde av denne bukken gikk tanken rett på at dette er en gammel gammel bukk.

La oss se på noen bilder for å kunne se nærmere på dette:

Her har vi to ulike relativt unge bukker. Mitt inntrykk er at rosenkransene sitter veldig fint og rett på hodet til bukkene. De kraftige gevirstengene som går rett opp er med å forteller at dette er bukker med meget godt potensiale. De har også et ungt uttrykk og hode er relativt smalt som gjør at rosenkransene vokser sammen. Bukken på det første har ikke eget revir og blir kjeppjaget av revirbukken så snart han nærmer seg rågeita. Ett sikkerstikk på at bukken er ung! Bukken på bilde to hevder eget revir og har flere rågeiter som han har oppvartet gjennom hele sommeren. Godt mulig ett år eldre enn bukken på det første bilde. Dette er bukker som er noe vanskelig å gjette alder på men at de er unge er jeg overbevist om. Bukken på det første bilde er kanskje to år, mens bukken på bilde to er kanskje tre år?

Disse tre bukkene antar jeg er bukker med litt mer alder på. Alle tre hevder relativt store revir og har flere rågeiter innenfor sitt område. Geviret å disse bukkene er mulig på topp dette året, kanskje sett bort i fra bukken på bilde tre. Den tror jeg får et større gevir inn mot neste år. Bukkene på bilde en og to er mest sannsynlig på topp dette året og vil være meget attraktive for årets bukkejegere. Rosenkransene på geviret er kraftige og tar mye plass. Disse tre bukkene antar jeg er bukker med litt mer alder på. Alle tre hevder relativt store revir og har flere rågeiter innenfor sitt område. Geviret å disse bukkene er mulig på topp dette året, kanskje sett bort i fra bukken på bilde tre. Den tror jeg får et større gevir inn mot neste år. Bukkene på bilde en og to er mest sannsynlig på topp dette året og vil være meget attraktive for årets bukkejegere. Rosenkransene på geviret er kraftige og tar mye plass. Geviret er stort og har mye vekt i seg. Alle disse bukkene er kapitale 6-taggere. Etter å ha studert atferden til disse bukkene gjennom våren og sommeren sier det meg at dette er selvsikre bukker som viser at de har kontroll på rågeitene i område og markerer reviret godt på bakken ved at de spraker opp jorda. Disse bukkene har også en større aksept på å la unge bukker være på reviret. De har såpass kontroll at de lar de små ett og toåringene beite i reviret.

Her har vi tre bukker med litt mer alder, men samtidig noe vanskelig å si. Bukken på det første bilde har jeg et litt spesielt forhold til da jeg har fulgt han i fire år nå. Bukken viser svært dårlig gevirutvikling og vil neppe bli noen stor medaljebukk. Sett bort fra det dårlige geviret hevder han et relativt lite revir men har mange rågeiter, så bukken er attraktiv. Han er kraftig bygd i kroppen og er meget selvsikker. Her er det kjennskap til individet og uttrykket til bukken som forteller meg at dett er en bukk litt oppe i åra, kanskje er han 5-6 år? De andre bukkene som er avbildet hevder også hver sine revir. Begge er kraftige bukker med store rosenkranser. Bukken på bilde to har rosenkranser som har begynt å vokst nedover. Disse to bukkene har kraftige gevir med mye vekt i. Kanskje er de også 5-6 år? Det er en alder det er vanskelig å si noe om før de er skutt, men vi får tro fasiten kommer.

Det vil komme flere innlegg om alder på rådyr i etterkant av jakta. Jeg jobber også med enkelte bukker som jeg har en mistanke på er mellom 7-9 år, men de er svært vanskelige å komme inn på, så det blir spennende å se om noen av jegerne får has på disse.