Septemberbukken har falt

Vi er kommet til september måned og den mest intense perioden av bukkejakta er over, og høsten har gjort innrykk for fullt. Fargene i skogen endres, skogbunnen fylles med sopp, rogna fylles med røde rognebær, rådyrene går over på å beite seg opp til vinteren og elgens brunsttid nærmer seg. For en fantastisk tid vi er inne i!

Som overskriften sier har den første septemberbukken falt. Jeg fikk være med Kristian Jonassen på bukkejakt på terrenget hans hvor det blant annet går en abnorm bukk som vi skulle jakte på. Klokken er 05.00 den 6. september og vi observerer 8 dyr på jordet før vi i det hele tatt kommer oss ut i posisjon. Etterhvert som lyset kom fikk vi begynt å sett hvilke individ som sto fram på jordet. En av de yngre “spissbukkene” (ettåring) reiser seg opp og får været av oss og varsler resten av rådyrene. Da får vi også observert den abnorme bukken vi er ute etter forlate jordet i full fart sammen med rådyrgeita. Da var det bare å legge ny slagplan for å få has på bukken. Vi gikk over til snikjakt og gikk rundt skogteigen for å postere på nedsiden av skogteigen. I det vi kommer oss på nedsiden får vi øye på et dyr som kommer snikende ut av skogen. Spenningen stiger. Det er bukken! Han setter foten ut på jordet. Nå gjelder det å ha is i magen og vente til han føler seg så trygg at Kristian kan komme seg ubemerket i posisjon. Bukken tar noen skritt ut på jordet før han legger seg ned. Perfekt! Kristian kommer seg i posisjon, og nå er det bare å vente til han reiser seg men dette skal vise seg å bli mange og lange minutter… Til slutt reiser han seg for siste gang, og skuddet sitter perfekt. Den unge abnorme bukken har falt 6. september klokken 07.15. En perfekt høstmorgen!

Høsten er også tid for høsting av andre goder. Soppsesongen er godt i gang og det ser ut til å bli et godt “soppår”! Skogen bugner av kantareller og steinsopp, og traktkantarellen har også begynt strekke seg opp av jorda. Viltkjøttet må ha tilbehør, og da er sopp fra skogen helt perfekt som tilbehør og i viltgryta. Tyttebæra har også blomstra og er klar for innhøsting.

Har du hørt myten “rognen skal ikke bære tung bør to ganger”? I år ser jeg at det er mye røde rognebær på rognetrærne, og i følge denne myten skal vi da få en mild vinter med lite snø slik at rogna slipper å bære nok en tung bør. Det blir spennende å se om det stemmer når vinteren gjør innrykk om noen måneder, men først har vi en lang og fin høst foran oss! Høster du av naturen og vil dele hva du høster og eventuelle oppskrifter i kommentarfeltet?