“Spanesesongen” er i gang

Våren er en travel periode i skogen. Snøen smelter, fuglene leter bolig og make, og rådyrene trekker frem på gode beiteområder. Når åkrene blir fri for snø ser vi ofte at rådyrene trekker ut av skogen for å beite på de første skuddene på bakken. Dette er en fin mulighet til å starte med å kartlegge hvordan rådyrbestanden ser ut etter en jakthøst og vinteren. Tidlig vår er det vanlig å se større grupper med rådyr sammen på de første og beste beiteområdene. Etterhvert som våren utvikler seg vil de trekke ut på større områder og ofte tilbake i skogen. Nå skal revirene settes og hvert individ må finne sin plass i reviret. Reviret er rådyrets område.

Et normalt syn i april. Rådyr som beiter sammen med grågåsa.

I enkelte områder her kan jeg se grupper på rundt 10 individer flere steder. De fleste dyrene er godt i holdet, som sier noe om at de har fått i seg nok mat og næring gjennom vinteren. Flere av bukkene har også klart å sette opp fine gevir. Vinteren har nok naturligvis krevd sine ofre, men det at svake individer blir syke og dør på vinteren må påberegnes. I dette område falt snøen i midten av desember og lå til ut januar. I februar hadde vi en mild værperiode med gode vilkår, før snøen pånytt kom i slutten av februar og lå til april. Med en innlagt mildværsperiode lever håpet om at flere bukker har fått en ekstra “boost” i gevirvekst og at rådyrgeitene klarer å holde på fostrene. Dette skal våren nå avsløre.

Tidlig på morgenen 16. april observerte jeg en interessant bukk på en jordekant. Jeg klarte ikke å få gode bilder eller se bukken noe særlig godt så jeg måtte tilbake på område på kvelden. På kvelden samme dag var jeg tilbake på område, og ikke langt unna observerte jeg bukken på lang avstand i skogkanten. Etter noen minutter med spennende snik går bukken inn i skogen, men kommer raskt ut igjen lengre mot meg. Jeg får tatt noen fine bilder av bukken og studert han på nært hold. Bukkens atferd tilsier at dette kan være en kommende revirbukk i dette område.

En lang jakthøst og en lang vinter setter sine spor i bestanden, og med våren kommer en ny sesong og nytt håp. Nå når revirene begynner å formes, rådyrene spres seg på sine områder er det på tide å prøve å finne ut hvem er det som har overlevd og er klar for ny sesong i rådyrskogen. Gjennom god innsats og kartlegging av dyr før jakta, har man muligheten til å forvalte bestanden best mulig.

Bildene over viser kun noen få yngre bukker som jeg håper og tror har overlevd. Med fin utvikling er disse bukkene klare for å ta over revir med større geviroppsats.

Lykke til med spanesesong!