Jakt og Friluftsliv
Våren er en travel periode i skogen. Snøen smelter, fuglene leter bolig og make, og rådyrene trekker frem på gode beiteområder. Når åkrene blir fri for snø ser vi ofte at rådyrene trekker ut av skogen for å beite på de første skuddene på bakken. Dette er en fin mulighet til å starte med å kartlegge hvordan rådyrbestanden ser ut etter en jakthøst og vinteren. Tidlig vår er det vanlig å se større grupper med rådyr sammen på de første og beste beiteområdene. Etterhvert som våren utvikler seg vil de trekke ut på større områder og ofte tilbake i skogen. Nå skal revirene settes og hvert individ må finne sin plass i reviret. Reviret er rådyrets område.
I enkelte områder her kan jeg se grupper på rundt 10 individer flere steder. De fleste dyrene er godt i holdet, som sier noe om at de har fått i seg nok mat og næring gjennom vinteren. Flere av bukkene har også klart å sette opp fine gevir. Vinteren har nok naturligvis krevd sine ofre, men det at svake individer blir syke og dør på vinteren må påberegnes. I dette område falt snøen i midten av desember og lå til ut januar. I februar hadde vi en mild værperiode med gode vilkår, før snøen pånytt kom i slutten av februar og lå til april. Med en innlagt mildværsperiode lever håpet om at flere bukker har fått en ekstra “boost” i gevirvekst og at rådyrgeitene klarer å holde på fostrene. Dette skal våren nå avsløre.
En lang jakthøst og en lang vinter setter sine spor i bestanden, og med våren kommer en ny sesong og nytt håp. Nå når revirene begynner å formes, rådyrene spres seg på sine områder er det på tide å prøve å finne ut hvem er det som har overlevd og er klar for ny sesong i rådyrskogen. Gjennom god innsats og kartlegging av dyr før jakta, har man muligheten til å forvalte bestanden best mulig.
Bildene over viser kun noen få yngre bukker som jeg håper og tror har overlevd. Med fin utvikling er disse bukkene klare for å ta over revir med større geviroppsats.
Lykke til med spanesesong!